gołąbki z ziemniakami

4.5 (195 ocen)

gołąbki inaczej

Składniki:

  • 1 średnia kapusta
    1 kg ziemniaków
    2 duże cebule
    100 g kiełbasy lub boczku wędzonego
    jajko
    olej do smażenia
    sól, pieprz, majeranek
    2 szklanki bulionu drobiowego
    400 ml śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wykroiłam głąb. Zanurzyłam w garnku z wrzącą, osoloną wodą na chwilę. Zdjęłam wierzchnie liście i ponownie włożyłam do garnka. (czynność tą powtarzałam kilkakrotnie). Z każdego liścia wyciełam nerw.
    Ziemniaki obrałam starłam na tarce o średnich oczkach, odcisnęłam z nadmiaru wody.
    Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam razem z drobno pokrojoną kiełbaską. Starte ziemniaki połączyłam z przestygniętą cebulką jajkiem i przyprawami. Farsz musi być dobrze doprawiony, żeby gołąbki nie były za mdłe.
    Na ostudzone liście kapusty nakładałam po 2 łyżki farszu, zawinęłam. Gołąbki pokładałam ciasno w garnku. Polałam bulionem wymieszanym ze śmietaną. Dusiłam przez około 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować