Gołąbki z sosem pomidorowym

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Tradycyjne danie które nie nudzi się od lat :) Chociaż na przygotowanie potrzeba więcej czasu to warto poświęcić się w jakiś weekend i zadowolić podniebienia :)

  • 60 min

Składniki:

  • kapusta biała 1 szt
    ryż biały 1 kg
    cebula duża 2 sztuki
    mięso mielone z łopatki 70 dag
    mięso mielone wołowe 20 dag
    suszone grzyby 5 dag
    woda 0.5 l
    kostka grzybowa 1 sztuka
    kostka warzywna 1 sztuka
    sól, pieprz do smaku

    Sos
    rosół 0.5 l
    przecier pomidorowy w kartoniku 500 g
    pieprz, sól do smaku
    mąka 2 łyżki
    śmietana 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Gołąbki z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby z dodatkiem kostek rosołowych gotujemy w wodzie przez 30 minut, po czym je odstawiamy. Gotujemy i studzimy ryż. Cebulę podsmażamy i mielimy.
  • Gołąbki 2. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do wrzącej wody i obgotowujemy. Po kolei zdejmujemy liście które będą odchodziły.
  • 3. Ryż mieszamy z mięsem mielonym, cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijamy w pojedyncze liście kapusty.
  • Gołąbki 4. Na dnie garnka układamy kilka liści a na tym układamy zawinięte gołąbki. Zalewamy do połowy wywarem z grzybów. Na wierzch układamy kolejne liście kapusty oraz grzyby. Przykrywamy i pieczemy około godzinę w 180 stopniach.
  • 5. Do rosołu dodajemy przecier, przyprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką.
  • 6. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować