Pyszne,doskonale doprawione gołąbki z ryżem i czerwoną papryką.Podaję je w pomidorach z ziołami.Gotowane na parze,ale można też śmiało ugotować je w garnku.Delikatne,dzięki kapuście włoskiej.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
GOłąBKI::
- mięso mielone (wołowo-wieprzowe): 500 gramów
- ryż (biały): 100 gramów
- cebula (czerwona lub biała): 1 sztuka
- kajzerka (czerstwa): 1 sztuka
- Jajko (surowe/małe lub średnie): 1 sztuka
- przyprawa do mięsa mielonego: 2 szczypty
- pieprz (czarny/świeżo mielony): 1 szczypta
- papryka (czerwona,świeża/pokrojona w kostkę): 0.5 sztuki
- kapusta włoska (duża): 1 sztuka
SOS POMIDOROWY::
- pomidory (w kartoniku- z bazylią i oregano): 400 gramów
- oliwa: 2 łyżki
- sól: 1 szczypta
- cukier: 1 szczypta
Gołąbki z ryżem w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotowć w osolonej wodzie(15 minut).Odcedzić.
2.Z kapusty włoskiej zdjąć delikatnie 10 liści,umyć pod bieżącą wodą,zblanszować we wrzątku-2-3 minuty.Wyjąć na talerz.
3.Cebulę obrać,posiekać.Kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć.Mięso mielone wymieszać z jajkiem,przyprawami,cebulą,kajzerką.Dodać ryż,delikatnie połączyć.
4.Liście napełnić farszem mięsno-ryżowym, zawinąć (na dole liścia układamy farsz, składamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze).
5.Gołabki układać w parowarze (ściśle-jeden obok drugiego).Gotować 60 minut.
6.W rondlu rozgrzać oliwę,dodać pomidory z ziołami,zmnieszyć ogień,wsypać sól,cukier,gotować 5 minut.Powstałym sosem polewać gołąbki.
7.Uwaga:
1)można też gołąbki ciasno układać w garnku (na dno garnka wlać olej).Lekko podpiec przez 2-3 minuty z każdej strony.Wlać wodę lub bulion (najlepiej aby gołabki były zanurzone do 2/3 wysokości warstwy).Gotować 80 minut;
2)zamiast pomidorów z kartonika można użyć pomidorów z puszki,doprawić bazylią i oregano;
Komentarze