Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

4.44 (186 ocen)

Nie wiem czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi gołąbków :) Gołąbki to tradycyjne i pyszne danie. Myślę, że prawie każdy zna na nie przepis od mamy albo od babci…

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    1 kg zmielonego mięsa ( np. wieprzowego)
    2 woreczki ryżu
    1 woreczek kaszy
    1 jajko
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    przyprawy ( sól, pieprz, papryka słodka i ostra, maggi, majeranek)
    olej
    bulion ( z 2-3 kostek rosołowych + ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy)

    Sos według mojego przepisu :http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-pomidorowy-64
Wystaw ocenę:

4.44 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy liście kapusty:
    Z kapusty wycinamy głąba. Kapustę wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą ( najlepiej aby cała główka była w wodzie). Gotujemy tak długo, aż z łatwością będzie można po kolei oddzielać liście. Wybieramy największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwu.
  • 2. Przygotowujemy farsz:
    Ryż i kaszę gotujemy ( al dente) i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni.
    W misce mieszamy mięso mielone, ryż, kaszę, cebulę, jajko, wyciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku.
  • 3. Przygotowujemy gołąbki:
    Z farszu formujemy podłużne kulki.
    Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu ( delikatnie spłaszczamy). Następnie składamy do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijamy w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
    Gołąbki dusimy w dużym garnku, którego spód wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Układamy je tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty. Dusimy ok 1- 1,5godziny.
    Podajemy polane sosem pomidorowym. Smacznego!

Porady

Do gołąbków pasuje zarówno kasza gryczana, jak i jęczmienna. Farsz można wzbogacić także o grzyby. Aby przyspieszyć przygotowanie, farsz można przyrządzić dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować