Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym

4.47 (198 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tradycyjne gołąbki ryżowe z mięsem

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 1 biała kapusta
    - 500 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
    - 3 saszetki ryżu (300 g)
    - czosnek do smaku.
    - sól, pieprz
    - odrobina oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sparzyć kapustę i oddzielić liście. Najlepiej robić to w wodzie osolonej z dodatkiem odrobiny oleju. Wody po sparzeniu kapusty nie wylewać.
  • 2. W międzyczasie ugotować ryż na lekko twardo.
  • 3. Przestudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym, rozgniecionym czosnkiem i przyprawami.
  • 4. W liście kapusty zawijać nadzienie ryżowo-mięsne.
    Gołąbki układać w garnku wyłożonym liśćmi kapusty - należy to robić dość ciasno. Wyjdzie na pewno kilka warstw gołąbków. Gołąbki zalać wodą pozostałą po parzeniu kapusty (lub przygotowanym wcześniej bulionem). Zakryć liśćmi kapusty. Gotować ok. 50-60 min pod przykryciem na wolnym ogniu.

Porady

Do gołąbków można dodać podsmażoną cebulkę z boczkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować