Gołąbki z ryżem

0 (0 ocen)

i grzybami w kremowym sosie

Składniki:

  • Składniki : (gołąbki)

    300g świeżych kurek
    600g zmielonego mięsa wieprzowego
    1 cebula
    1 szklanka ryżu
    sól
    pieprz
    tymianek
    1 jajko
    bulion
    2 łyżki masła
    1 duża młoda kapusta biała


    Składniki : (sos)

    kurki świeże 200g,
    1 cebula,
    300g-400g śmietany 30%,
    2 łyżki masła,
    parmezan tarty 1 garść,
    sól,
    pieprz.

Gołąbki z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie gołąbków :

    Z kapusty wykrój głąb, wsadź do garna, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu 20-25 minut.
    Cebulę pokrój w kostkę. Kurki opłukaj, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Cebulę i kurki podsmaż na maśle. Ryż zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Mięso wrzuć do miski dodaj podsmażone kurki z cebulą, ryż, jajko, pieprz, sól i pokrojony tymianek. Połącz składniki w jednolitą masę. Nałóż mięsny farsz na liść kapusty i zwiń. Ułóż obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Zalej gołąbki bulionem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 50-60 minut w temperaturze 200 stopni.

    Przygotowanie sosu :

    Kurki dokładnie oczyść. Cebulę pokój na kostkę i podsmaż na maśle. Dodaj kurki i duś około 10 minut co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i dodaj parmezan. Wymieszaj składniki i ponownie duś około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Wcześniej przygotowane gołąbki polej sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy