Gołąbki z rodzynkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem kucharzem z zawodu, ale także z zamiłowania. Gotowanie dla gości, rodziny i znajomychsprawia mi dużo radości.

Składniki:

  • 8 liści białej kapusty
    1 szkl. bulionu

    Farsz:
    50 dag wieprzowo-wołowego mielonego mięsa
    5 dag rodzynek
    2 cebule
    jajko
    pieprz
    sól

    Sos curry:
    czerwona papryka
    łyżka masła
    łyżeczka curry
    1 szkl. śmietany 18-proc.
    sól
    pieprz

Gołąbki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: cebule obieramy, siekamy i razem z rodzynkami wsypujemy do mięsa. Mieszamy. Wbijamy jajko, doprawiamy. Wyrabiamy
    na gładką masę.
  • 2. Liście kapusty sparzamy, usuwamy grube nerwy. Rozkładamy porcje farszu i zwijamy gołąbki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy bulion. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.
  • 3. Robimy sos: paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę. Dusimy na maśle. Wlewamy śmietanę. Wsypujemy
    curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Polewamy gołąbki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy