Gołąbki z podgrzybkami i kaszą w czerwonej kapuście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Gdzieś z tyłu głowy majaczyło mi wspomnienie z dzieciństwa maminych gołąbków z pieczarkami w czerwonej kapuście. Postanowiłam zrobić coś podobnego. Pieczarki zamieniłam na podgrzybki, dodałam kaszę gryczaną i mięso - to połączenie zdecydowanie się sprawdziło.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 duża kapusta czerwona
    100 g kaszy gryczanej
    300 g podgrzybków
    250 g mielonego mięsa indyczego lub innego
    2 duże cebule
    około 1,5 l bulionu drobiowego
    1 łyżka masła.
    1 łyżka mąki
    1 łyżka czarnuszki
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z podgrzybkami i kaszą w czerwonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wierzchnie liście z kapusty obrywamy i odkładamy - wykorzystamy je potem do wyłożenia dna garnka. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem i gotujemy przez około 8-10 minut. Po tym czasie z kapusty delikatnie oddzielamy poszczególne liście. Czerwona kapusta jest bardziej zbita od białej czy włoskiej, dlatego oddzielanie liście jest trochę trudniejsze, ale da się to zrobić tak, żeby nie uszkodzić liści. Oddzielone liście odkładamy do wystudzenia. Kaszę gotujemy al dente w nieosolonej wodzie. Cebulę drobno siekamy. Grzyby oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy do niej grzyby i dusimy przez kilka minut. Połowę podduszonych grzybów mieszamy z wystudzoną kaszą oraz z mięsem. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i 1/2 łyżki czarnuszki. Z każdego liścia kapusty ścinamy zgrubienie. Na brzegu liścia układamy porcję farszu i zawijamy tak jak krokiety: najpierw brzegi do środka, a następnie całość ciasno zwijamy w rulon. Na dnie garnka układamy odłożone wcześniej liście kapusty. W garnku ciasno układamy gołąbki, zalewamy je bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem przez około 50-60 minut. Gdy gołąbki się duszą, przygotowujemy sos. Pozostałe podduszone grzyby posypujemy mąką, dokładnie mieszamy i dusimy przez około 2-3 minuty. Następnie podlewamy je wodą i dusimy do czasu aż grzyby będą miękkie, a sos osiągnie odpowiednią gęstość. Gołąbki podajemy polane sosem i posypane czarnuszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować