Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym

4.5 (199 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Tradycyjne danie,ale dodaje do nich dużo marchewki i cebulki,a domowy sos pomidorowy jest wspaniałym uzupełnieniem dania - smakota!!!

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - duża główka kapusty białej: 1 sztuka
    - Mielone mięso wieprzowe: 600 gramów
    - ryż dłógoziarnisty: 300 gramów
    - marchewki: 4 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - sok pomidorowy 1L: 1 sztuka
    - pasta pomidorowa: 5 łyżek
    - czosnek: 4 ząbki
    - olej do smażenia: 3 łyżki
    - imbir świeży kawałek 2 cm: 1 sztuka
    - cukier,sól i pieprz świeżomielony: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz do gołąbków 1. Kapustę zalać zimną wodą i zagotować ,co 6min,ściągać warstwę liści(4-5sztuk)- by były elastyczne,ale nie pękały!Z każdego liścia ściac zgrubienie na żyłce.Ryż ugotować na półtwardo,czyli gotować ok.4 -5min.,wystudzić.Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarcę.Cebulę oczyścić i pokroić w kostke.Wyłozyć marchewke i cebulke na rozgrzaną patelnię z olejem - dusic 8min,czas od czasu mieszając,wystudzić,wymieszać z ryżem,dodać mielone mieso,doprawić sola i świeżomielonym pieprzem - wyrobić jednolity farsz.
  • Zawijanie gołąbków 2. Włączyć piekarnik na 200C - by się rozgrzał.Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty,zostawić kilka liści,by przykryć gołąbki z góry.Pozostałe liście nadziewać farszem: na descę rozłożyc liść,wyłożyc farsz i zawijać najpierw jak naleśniki,a od połowy zawinać też boki (jak na zdjeciu) - takie zawijanie zapewnia,iż gołąbki nie rozpadną się!Gotowe gołąbki układać warstwami do naczynia,z góry przykryć liśćmi,zalać przegotowaną wodą do połowy naczynia,przykryć pokrywka i wstawić do nagrzanego piekarnika - dusić ok.40-45min.(sprawdzając z góry,aż będą miekie).
  • 3. W tym czasie przygotować sos:zagotowac sok pomidorowy z kawałkiem imbiru,po 5min. dodać paste pomidorową,zgnieciony czosnek - gotowac jeszcze3min.przecedzić.Nakładac gołąbki i polewać według uznania sosem,udekorować natka,odrazu podawac.SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować