Gołąbki z pikantnym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę zalać zimną wodą i zagotować ,co 6min,ściągać warstwę liści(4-5sztuk)- by były elastyczne,ale nie pękały!Z każdego liścia ściac zgrubienie na żyłce.Ryż ugotować na półtwardo,czyli gotować ok.4 -5min.,wystudzić.Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarcę.Cebulę oczyścić i pokroić w kostke.Wyłozyć marchewke i cebulke na rozgrzaną patelnię z olejem - dusic 8min,czas od czasu mieszając,wystudzić,wymieszać z ryżem,dodać mielone mieso,doprawić sola i świeżomielonym pieprzem - wyrobić jednolity farsz.
2.Włączyć piekarnik na 200C - by się rozgrzał.Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty,zostawić kilka liści,by przykryć gołąbki z góry.Pozostałe liście nadziewać farszem: na descę rozłożyc liść,wyłożyc farsz i zawijać najpierw jak naleśniki,a od połowy zawinać też boki (jak na zdjeciu) - takie zawijanie zapewnia,iż gołąbki nie rozpadną się!Gotowe gołąbki układać warstwami do naczynia,z góry przykryć liśćmi,zalać przegotowaną wodą do połowy naczynia,przykryć pokrywka i wstawić do nagrzanego piekarnika - dusić ok.40-45min.(sprawdzając z góry,aż będą miekie).
3.W tym czasie przygotować sos:zagotowac sok pomidorowy z kawałkiem imbiru,po 5min. dodać paste pomidorową,zgnieciony czosnek - gotowac jeszcze3min.przecedzić.Nakładac gołąbki i polewać według uznania sosem,udekorować natka,odrazu podawac.SMACZNEGO!!!
Komentarze