Gdy tradycyjne gołąbki się znudzą można je przygotować z zupełnie innym farszem.Robić Gołąbki nauczyła mnie mama, teraz ja je robię lecz z małym urozmajceniem.
60 min
Składniki:
12 liści kapusty białej lub włoskiej
12 cienkich plastrów mortadeli
10 dag pieczarek
cebula
łyżka tłuszczu
pół szklanki śmietany
łyżeczka mąki
2-3 pomidory
sól
Gołąbki z mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty przygotować jak na gołąbki, rozłożyć na blacie. Na każdy liść położyć po plasterku mortadeli. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę podsmażyć, rozsypać na ułożoną wędlinę. Zawinąć ciasno liście w rulony jak gołąbki.
2.Można włożyć je do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku przybraną cząstkami pomidorów. Po podpieczeniu oblać śmietaną wymieszaną z mąką, posypać startym serem żółtym.
3.Można je także ułożyć z dodatkiem tłuszczu i bardzo małej ilości wody w garnku, dodać przyprawy "jarzynka", ugotować. Dodać obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory, a sos podprawić śmietaną z mąką. podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze