gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    •2 torebki ryżu
    •30 dkg pieczarek
    •3 jajka
    •2 młode cebule dymki
    •2 młode kapusty
    •1 pęczek koperku
    •1 gałązka swieżej maggi
    • przyprawa uniwersalna
    • sól
    •pieprz
    • 1 listek laurowy+kilka ziaren ziela angielskiego

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić, razem z cebulą i pieczarkami.
    Dodać 2 torebki ugotowanego,przestudzonego ryżu,jajka ,przyprawe uniwersalna,
    pieprz,wyrobić masę.
    Z młodej kapusty,wyciąć głąby,kapustę wsadzić do garnka i zalać wodą.
    Parzyć we wrzątku ,zdejmować po jednym liściu,ścinać zgrubienie.
    Nakładać farsz, zwijając najpierw boki ,potem przód.
    Dno garnka,wyłożyć pozostałymi listkami kapusty,układać ścisło gołąbki.
    Dodać łyżkę przyprawy uniwersalnej ,listek laurowy, ziele angielskie,pokrojony koperek i gałązkę maggi.(nie dajemy żadnego tłuszczu) na wierzch jeżeli lubimy,dajemy pozostałe liście kapusty, zalać gorącą wodą
    Gotować około 30-35 min aż kapusta będzie miękka) można dodać koncentrat pomidorowy,jednak te gołąbki smakują najlepiej we własnym sosie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy