Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kapusta nie musi być koniecznie młoda bo gołąbki raczej da się zrobić z kapusty''w każdym wieku''

  • 40 min

Składniki:

  • młoda kapusta 1 główka
    mięso mielone 50 dag
    ryż 1-2 woreczki
    pieczarki 10-15 sztuk
    jajka 2 sztuki
    cebula 1/2 sztuki
    masło 2 łyżki
    sól do smaku
    pieprz do smaku

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu i osączyć. Pieczarki umyć, pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć na maśle. Oprószyć solą i przestudzić. Do mięsa mielonego dodać ryż, pieczarki, drobno posiekaną cebulę. Następnie wbić jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do garnka z dużą ilością wody. Z kapusty zdejmować kolejno sparzone liście. Ściąć zgrubienia i nakładać na liście przygotowany farsz. Zwijać gołąbki i układać w garnku. Podlać bulionem i dusić ok 40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy