Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Moje wykonanie
Z kapuchy obrywam zniszczone liście i wykrawam głąb.
Do wielkiego gara wlewam wode z dodatkiem soli.Gdy woda sie juz gotuje
wkładam całą kapustę.Po jakims czasie jak kapusta zaczyna mieknąć za pomocą widelca ściągam listki i odkładam do wystygnięcia.
2.Jak już sa zimne obcinam z liści grubsze nerwy.
3.Gotuję ryż na półmiękko ( ryż na półmiękko z tego wzgledu,że póżniej podczas duszenia on nam ładnie dojdzie) , rozpuszczam margarynę na patelni dodaje pokrojoną drobno cebulkę i czosnek,smaże na złoty kolorek.
4.Ugotowany przestudzony ryż przekładam do michy,dorzucam mięso mielone ,przesmażoną cebulkę z czosnkiem ,garść posiekanej pietruchy i mieszam łyżką drewnianą. Doprawiam konkretnie pieprzem i solą. Na każdy liść kapuchy wykładam porcję farszu i zawijam.
5.Następnie garnek od wewnątrz smaruje margaryna ,wlewam 0,5l wody ,wkładam pozostałe liście na spód.
Na liściach układam gołąbki jeden przy drugim .Na góre znowu daje liście kapusty,przykrywam pokrywą i duszę na wolnym ogniu do miękkości.
Komentarze