Gołąbki z młodej kapusty

0 (0 ocen)

Pyszności mniam,mniam :-)

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    300g ryż biały (trzy torebki ryżu po 100g)
    450g mięso mielone (wołowo-wieprzowe)
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    1/2 margaryna do smażenia
    1 spora garść posiekanej natki pietruszki
    sól morska ,pieprz kolorowy( według uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Moje wykonanie

    Z kapuchy obrywam zniszczone liście i wykrawam głąb.
    Do wielkiego gara wlewam wode z dodatkiem soli.Gdy woda sie juz gotuje
    wkładam całą kapustę.Po jakims czasie jak kapusta zaczyna mieknąć za pomocą widelca ściągam listki i odkładam do wystygnięcia.
  • 2. Jak już sa zimne obcinam z liści grubsze nerwy.
  • 3. Gotuję ryż na półmiękko ( ryż na półmiękko z tego wzgledu,że póżniej podczas duszenia on nam ładnie dojdzie) , rozpuszczam margarynę na patelni dodaje pokrojoną drobno cebulkę i czosnek,smaże na złoty kolorek.
  • 4. Ugotowany przestudzony ryż przekładam do michy,dorzucam mięso mielone ,przesmażoną cebulkę z czosnkiem ,garść posiekanej pietruchy i mieszam łyżką drewnianą. Doprawiam konkretnie pieprzem i solą. Na każdy liść kapuchy wykładam porcję farszu i zawijam.
  • Gołąbki z młodej kapusty 5. Następnie garnek od wewnątrz smaruje margaryna ,wlewam 0,5l wody ,wkładam pozostałe liście na spód.
    Na liściach układam gołąbki jeden przy drugim .Na góre znowu daje liście kapusty,przykrywam pokrywą i duszę na wolnym ogniu do miękkości.

    SMACZNEGO :)

    Podawać z ulubionym sosem :-)

    Ja podałam z pomidorowym :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować