Gołąbki z młodej kapusty

4.5 (164 ocen)

Znakomity niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    2 jajka
    bułka tarta
    pęczek natki pietruszki
    1-2 młode cebule
    sól
    pieprz
    ziele angielskie
    liść laurowy
    koncentrat pomidorowy- 250 g
    keczup pikantny- 2 łyżki
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy i obieramy z liści. Liście zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10-15 minut (tak żeby były mięciutkie).
    Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, bułkę tartą. Siekamy cebule i natkę pietruszki i dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko zagniatamy tak aby powstała zwarta masa.
    Formujemy drobne klopsiki . Liśćmi kapusty owijamy każdy klopsik (zwijamy jak kopertę). Gołąbki obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Wszystko zalewamy wodą (tak żeby przykryć gołąbki) z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy i ząbki czosnku. Gołąbki dusimy pod przykryciem około 30 minut.
    Podajemy z ziemniakami i sałatką z pomidorów i ogórka.

Porady

Gołąbki powinny poleżeć w sosie, wtedy maja wyrazisty smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować