Gołąbki z mięsem po mojemu

0 (0 ocen)

  • 30 min

Klasyczne, a jednak troszkę inne.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 średnia włoska kapusta,
    olej,
    1 puszka pomidorów w przecierze,
    2 łyżeczki dowolnej przyprawy warzywnej
    3-4 ząbki czosnku
    2 duże cebule
    2 szklanki ryżu
    50 dag boczku wieprz. surowego
    50 dag łopatki wieprzowej
    sól,pieprz
    2 kostki rosołówe drobiowe
    czosnek

Gołąbki z mięsem po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę sparzyć, Wyciąć twarde nerwyz listków. Ryż ugotować w 4 szkl. wody z dodatkiem kostek rosołowych. Ostudzić. Mięsa zemleć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju, Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Nakładać na liście kapusty i zawijać gołąbki. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć liściami kapusty i układać gołąbki. Między gołąbki wkładać ząbki czosnku. Pomidory zmiksować, dodać soli, cukru i zalać tym przecierem gołąbki. Wstawić do piekarnika i dusić ok 45 min

Komentarze

Podobne przepisy