• Gołąbki z mięsem mielonym, ryżem i soczewicą czerwoną

    Dodane przez: agatab

  • Gołąbki z takim farszem są niezwykle smaczne ! Delikatne, aromatyczne, sycące :) Wszystkie smaki idealnie się tu komponują a zblendowanie mięsa gwarantuje, że nielubiący mięsa mielonego zjedzą te gołabki ze smakiem :)

  • Składniki

    Składniki na około 25 gołąbków:
    główka kapusty włoskiej (waga około 1 kg – 25 liści)
    500 g mięsa mielonego z szynki
    350 g ryżu
    150 g soczewicy czerwonej
    2 cebule
    4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
    sól
    pieprz czarny mielony
    olej rzepakowy
    rosół do podlania gołąbków

  • Sposób przygotowania

    1.

    Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć.

    2.

    Ryż i soczewicę gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu, osączamy na sicie, przekładamy do miski.

    3.

    Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, usmażoną przekładamy do miski z ryżem (około łyżkę cebuli zostawiamy na patelni razem z tłuszczem na którym się smażyła).

    4.

    Na patelnię z pozostawioną cebulką wrzucamy mięso mielone, solimy i smażymy od czasu do czasu mieszając.

    5.

    Usmażone mięso rozdrabniamy ręcznym blenderem i dodajemy do ryżu, mieszamy. Do farszu dodajemy natkę pietruszki, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

    6.

    Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny.

    7.

    Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut. (z termoobiegiem).

    8.

    Podajemy polane dowolnym sosem :)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, dania_dla_urody, mięso mielone, kapusta włoska, gołąbki, soczewica czerwona
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: agatab

agatab 358

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2017-01-11T16:46:59+01:00


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »