Gołąbki z mięsem i warzywami

4.5 (186 ocen)

Gołąbki w sosie pomidorowym z mięsem i warzywami

Składniki:

  • kapusta biała -1 główka
    ryż ugotowany -1 szkl
    mięso mielone -0,5 kg
    cebula -2 szt
    bulionetki -2 szt
    sól i pieprz
    kapusta brukselka
    brokuły
    kalafior
    marchewka -1 szt
    koncentrat pomidorowy -1 słoiczek
    mąka -1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z mięsem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z mięsem i warzywami 1. Z kapusty oderwać wierzchnie liście,wyciąć z kapusty głąba W dużym garnku zagotować wodę z solą. Do garnka włożyć kapustę,gotować do zmiękczenia liści. Podczas gotowania kapusty liście same odchodzą od główki,wybierać liście na durszlak do osączenia z wody.
  • Gołąbki z mięsem i warzywami 2. Następnie różyczki kalafiora,brokuła,kapustę brukselkę i marchewkę umyć,włożyć do gotującej się wody,gotować kilka minut.
  • Gołąbki z mięsem i warzywami 3. Ugotowane warzywa odlać na cedzak,osączyć. Marchewkę pokroić na plastry.
    Cebule obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu. Do mięsa mielonego dodać cebulę,ryż,sól i pieprz,wymieszać.
  • Gołąbki z mięsem i warzywami 4. Twarde nerwy z liści kapusty ściąć,nałożyć na liście porcje mięsa mielonego i warzywa,zawinąć do środka liście kapusty,następnie zrolować.
  • Gołąbki z mięsem i warzywami 5. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,na liściach ciasno układać gołąbki. Bulion ok.2 litrów wymieszać z koncentratem pomidorowym,zalać gołąbki i gotować na bardzo słabym ogniu,przez 40 minut.
  • Gołąbki z mięsem i warzywami 6. Na samym końcu,gołąbki zaprawić mąką wymieszaną z wodą. Wlać zaprawę do gołąbków,zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować