Gołąbki z łososiem

4.5 (166 ocen)

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Smakowite połączenie kapusty i łososia, polecam!

Składniki:

  • 70 dag filetów z łososia
    kapusta pekińska
    3 szklanki bulionu warzywnego
    2 łyżki masła
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    łyżka mąki
    pół szklanki śmietany
    łyżeczka czarnego pieprzu
    sok z cytryny
    sól,cukier
    plasterki cytryny i koperek do dekoracji


Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty obgotować w posolonej wodzie do miękkości.Wyciąć twarde środki i ostudzić.
  • łososia pokrój na kawałki 2. Z łososia zdjąć skórę i pokroić na 6 kawałków. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek zwinąć w 2 liście.
  • 3. Sos pomidorowy: rozgrzać masło, połączyć z przecierem i bulionem.Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodając po łyżce gorącego bulionu z przecierem (dzięki temu sos się nie zważy).Śmietanę wlać do sosu, wymieszać. Dodać ziarenka pieprzu, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  • gołąbki z łososiem 4. W garnuszku na dnie rozłożyć kilka liści kapusty i ułożyć ściśle gołąbki.Zalać je gęstym sosem pomidorowym i przykryć liśćmi kapusty. Gotować na małym ogniu 20 -25 minut. Gołąbki podawać z ryżem,udekorować plasterkami cytryny i koperkiem.

Porady

kapustę pekińską warto zastąpić młodą lub włoską kapustą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Łosoś

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować