Gołabki w liścich botwinki z ryżem i pieczarkami i kaszą jaglaną z piersią kurczaka

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Trzeba się trochę narobić ale warto :) gołabki są bardzo dobre i urocze :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 botwinka ze sporą ilością liści,pęczek małego koperku,
    Farsz z ryżem : pól woreczka ryżu ugotowanego al'dente,pól cebuli,6 pieczarek,sól,pieprz,troszkę masła do cebuli

    Farsz z kaszą jaglaną: 0,5 szklanki kaszy,szklanka wody,1mała pierś z kurczaka,1ząbek czosnku,pieprz,sól,troche koperku

    Dodatkowo : barszcz do podlania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Dania główne Gołąbki

Gołabki w liścich botwinki z ryżem i pieczarkami i kaszą jaglaną z piersią kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsze- ryż gotujemy al'dente,cebulkę drobno pokrojoną szklimy na maślę razem z drobno pokrojonymi pieczarkami,mieszamy razem z ugotowanym ryżem solą i pieprzem. Z kaszy- pół szklanki kaszy ( wcześniej wypłukanej)gotujemy w lekko osolonej szklance wody ,aż cała woda wchłonie trwa to ok 15 .20 min.Pierś mielimy.Do ugotowanej kaszy dodajemy pierś ,przeciśnięty czosnek ,sól ,pieprz i pokrojony koperek.
    Liście botwinki myjemy i blanszujemy chwile we wrzątku.Osuszamy liście i zawijamy farsze,jezeli mamy większy liść to w jeden , a jak mamy bardzo małe to możemy połączyć 2 razem i tak zgrabnie zawijamy nasze gołąbki.
    Na dno garnka wykładamy brzydkie lub potargane liście botwinki i układamy gołabki( oczywiście z ryżem w jednym garnku a z kaszą w drugim ).
    Gołabki podlewamy barszczem , który możemy zrobić z pozostałości po botwince,staramy sie tylko aby podlewać czystym barszczem bez kawałków warzyw.Podlewamy tak ok,szklanką barszczu.Pieczemy w nagrzanym piekarnku w 180 st.ok 20,30 min.Trzeba sprawdzać czy są już miękkie,bo zależy to od liści.Gotowe gołąbeczki wykładamy na talerz i sypiemy świeżym koperkiem.
    SMACZNEGO :)

Porady

Gołąbki można też podlać wodą lub bulionem.Pod koniec pieczenia można tez posmarować je z góry kwaśną śmietaną i dalej chwilę zapiekać :). Nadają się też do odgrzania na drugi dzień ,odsmażamy je na małej ilości masłą i tez są pyszniutkie .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować