GOŁĄBKI Z LEŚNĄ NUTĄ

0 (0 ocen)

INNE NIŻ TRADYCYJNE I BARDZO SMACZNE

Składniki:

  • 1 kubek kasza jęczmienna,
    0,5 kg grzyby leśne obgotowane,
    1 szt kapusta biała,
    1 szt jajko,
    2 szt cebula,
    0,5 litra woda,
    1 szt kostka rosołowa,
    1 kostka serek topiony,
    1 łyżka mąka,
    1 łyżka masło,
    do smaku grzyby suszone,lub grzybowy proszek, ale niekoniecznie
    3 łyżki śmietana 18 proc,
    do smażenia olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z leśną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1..Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw.
    2..Kaszę ugotować w dwóch kubkach wody.
    3. Grzyby zmielić na grubych oczkach.
    4. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, dodać grzyby, dusić przez chwilę. Wsypać do gorącej kaszy, dokładnie wymieszać , doprawić pieprzem i solą. Odstawić do przestygnięcia. Wbić jajko i jeszcze raz wymieszać.
    5. Na każdy liść nałożyć farsz , zwinąć ciasno.
    6. Na dno garnka położyć liście, poukładać gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Wszystko zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę.

    Sos

    Przygotować 0,5 litra bulionu. Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i zrumienić, następnie wlewać powoli bulion ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Dodać serek topiony pokrojony w kostkę , mieszać żeby się rozpuścił. Następnie dodać śmietanę a na koniec proszek grzybowy do smaku. Zagotować.


    Gołąbki podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować