Gołąbki z kuskusem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wyciąć głąb. Całą główkę włożyć do garnka, zalać woda i parzyć. Delikatnie wyjmować odchodzące liście. Z liści ściąć twardą część. Kaszę kuskus przełożyć do miseczki. Posypać solą i zalać wrzątkiem. Przykryć. Odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim warzywa na pół miękko. Posolić do smaku. Kaszę kuskus wymieszać z przesmażonymi warzywami i jednym koncentratem pomidorowym. Tak przygotowany farsz nakładać kolejno na liść kapusty. Zawinąć boki kapusty a następnie zrolować go do środka formując gołąbka. Tak przygotowane układać w garnku. Zalać wodą, posypać solą do smaku i przełożyć koncentrat pomidorowy. Gotować na wolnym ogniu 1 godzinę. Po tym czasie powstały sos zagęścić zawiesiną mąki i wody. Podawać na ciepło.
Komentarze