Wprawdzie gołąbki nie należą do szybkich w przygotowaniu potraw ale dla tak smacznych i pożywnych gołąbków warto czasem poświęcić trochę czasu na ich zrobienie:)
60 min
Składniki:
Składniki na około 16 gołąbków:
główka kapusty włoskiej
woreczek ryżu
woreczek kaszy gryczanej
woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
250 g pieczarek
150 g sera feta
400 g mielonego fileta z kurczaka
cebula duża
ząbek czosnku
tymianek
oregano
pieprz kolorowy świeżo mielony
przyprawa do dań Kucharek
olej rzepakowy
rosół do podlania gołąbków
Gołąbki z kurczakiem, serem feta i kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć (do gołąbków wybieramy około 16 ładnych liści).
2.Ryż i kasze gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (można ugotować razem).
3.Cebule i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy osobno na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
4.Filet z kurczaka przyprawiamy Kucharkiem, tymiankiem i pieprzem kolorowym i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
5.Ser feta kroimy w kostkę. Ugotowane kasze i ryż przekładamy do miski, dodajemy mięso, cebulę pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
6.Na końcu dodajemy ser feta i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
7.Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
8.Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.
Komentarze