Gołąbki z kurczakiem, serem feta i kaszą jęczmienną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wprawdzie gołąbki nie należą do szybkich w przygotowaniu potraw ale dla tak smacznych i pożywnych gołąbków warto czasem poświęcić trochę czasu na ich zrobienie:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 16 gołąbków:
    główka kapusty włoskiej
    woreczek ryżu
    woreczek kaszy gryczanej
    woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
    250 g pieczarek
    150 g sera feta
    400 g mielonego fileta z kurczaka
    cebula duża
    ząbek czosnku
    tymianek
    oregano
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    przyprawa do dań Kucharek
    olej rzepakowy
    rosół do podlania gołąbków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki z kurczakiem, serem feta i kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wykrawamy głąb a liście parzymy w osolonej gotującej się wodzie,przekładamy na sito by je osączyć (do gołąbków wybieramy około 16 ładnych liści).
  • 2. Ryż i kasze gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (można ugotować razem).
  • 3. Cebule i pieczarki kroimy w kostkę, smażymy osobno na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
  • 4. Filet z kurczaka przyprawiamy Kucharkiem, tymiankiem i pieprzem kolorowym i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  • 5. Ser feta kroimy w kostkę. Ugotowane kasze i ryż przekładamy do miski, dodajemy mięso, cebulę pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
  • 6. Na końcu dodajemy ser feta i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  • 7. Na każdy liść kapusty nakładamy farsz, zawijamy gołąbki i przekładamy do wyłożonego liśćmi kapusty naczynia żaroodpornego lub brytfanny.
  • 8. Gołąbki podlewamy rosołem, przykrywamy liśćmi kapusty i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować