Gołąbki z kaszą i ryżem

5 (196 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Świeże gołąbki prosto z pieca, to ulubione danie moje i mojej Mamy

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża włoska kapusta
    1 kg łopatki wieprzowej
    3 cebule
    2 szklanki białego ryżu
    2 torebki kaszy gryczanej
    kostka rosołowa
    sól, pieprz, jarzynka
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić, ugotować w osolonej wodzie i zemleć w maszynce. Cebulę podsmażyć.
  • 2. Ryż ugotować w 4 szklankach wody z łyżeczką jarzynki i odrobiną oleju. Kaszę ugotować.
  • 3. Kapustę sparzyć i zdjąć liście, a następnie wyciąć najgrubsze nerwy.
  • gołabki gotowe do pieczenia 4. Ugotowany ryż wymieszać z kaszą, cebulą i mięsem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz zawijać w liście i układać ściśle w żaroodpornym naczyniu.
  • upieczone gołąbki 5. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wody i zalać gołąbki. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 90 minut - do miękkości kapusty.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza Ryż Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować