Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem

0 (0 ocen)

Gołąbki tradycyjne lubi chyba każdy. Tym razem postanowiłam zrobić nietradycyjne, z kaszą i boczkiem. Smakują zupełnie inaczej, ale jak stwierdził mój mąż: całkiem dobrze

Składniki:

  • Główka kapusty włoskiej średniej wielkości
    30 dag kaszy jęczmiennej perłowej
    30 dag boczku wędzonego parzonego
    1 cebula
    2 jajka
    sól
    pieprz
    kostka bulionowa lub domowy bulion
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki Przystawki

Gołąbki z kaszą perłową i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko według przepisu na opakowaniu, odstawić do przestudzenia.
    Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni najpierw obsmażyć boczek, a jak wytopi się trochę tłuszczu, dodać cebulę i smażyć, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Dodać do kaszy.
    Kapustę opłukać, ostrym nożem naciąć liście przy głąbie, włożyć ją do garnka z wrzącą wodą i parzyć kilka minut, stopniowo zdejmując mięknące liście i odkładając je do wystudzenia.
    Z wierzchu liści ściąć wypukły nerw.
    Do farszu dodać dwa surowe jajka, doprawić go do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
    Na każdy liść nakładać porcję farszu, zwijać gołąbki .
    Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi, ściśle ułożyć na nich gołąbki, łączeniem do spodu.
    Zalać taką ilością bulionu, żeby były lekko przykryte.
    Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 20-25 minut.

Porady

Gołąbki można podać z sosem pomidorowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować