Bezmięsne, postne gołąbki dla wielbicieli kuskusu. Koniecznie z sosem.
3 godz.
Składniki:
główka kapusty białej
40 dag kaszy kuskus
1 kg pieczarek
pęczek zielonej pietruszki
1 duża cebula lub 2 mniejsze
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka kajzerka
½ szkl. mleka
2 jajka
sól, pieprz
olej do podsmażenia (ok. 4 łyżki)
Gołąbki z kaszą kuskus i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w mleku. Kaszę kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu (ja zalewałam osolonym wrzątkiem bo nie miałam bulionu).
2.Cebulę i czosnek drobno posiekać i przyrumienić na oleju, dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmażyć aż zmiękną. Przestudzić, dodać kaszę, jajka, odciśniętą z mleka bułkę, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz. Wszystkie składniki bardzo dokładnie połączyć.
3.Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, odgotować w osolonym wrzątku. Zdjąć liście, ściąć z nich gruby nerw. Na każdy liść nałożyć łyżkę nadzienia, zawinąć. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Odłożyć pozostałymi liśćmi. Piec ok. godziny w temperaturze 180-200 stopni. Podawać z sosem np. pieczarkowym.
Porady
Farsz wymaga dobrego przyprawienia więc nie żałujcie przypraw.
Z racji tego, że gołąbki są dość suche sos wg mnie jest niezbędny.
Komentarze