Gołąbki z kaszą jęczmienną

0 (0 ocen)

Zwykle robię je po prostu z ryżem, a Mama zaserwowała nam ostatnio takie z kaszą jęczmienną. Dla mnie bomba, zwłaszcza, że kasze czasem trudno jest przemycić w domowym menu, a są przecież bardzo zdrow

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1/2 kg mięsa mielonego
    100 g kaszy jęczmiennej z warzywami
    1 cebula
    1 jajko
    1 litr bulionu
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy (ale nie rozgotowujemy) i odstawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kaszy dodajemy mięso mielone, zeszkloną na patelni cebulę oraz jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy masę.
    Całą główkę kapusty podgotowujemy 5 minut.ostrożnie zdejmujemy z niej liście. Ścinamy wszelkie zgrubienia, większe nerwy z liścia. Na każdy liść kapusty nakładamy nasz gotowy farsz i zawijamy. Gołąbki gotujemy w sporym garnku, którego dno wykładamy liśćmi, które się nam np porwały i nie mogliśmy ich wykorzystać do wykonania potrawy. Na liściach układamy gołąbki, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkość. Będzie to - w zależności jak młodą mamy kapustę - około 1-1,5 godziny.
    Podajemy z sosem pomidorowym i ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować