Gołąbki z kaszą i grzybami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Tak zwane gołąbki postne. Region - Dolny Śląsk.

  • Łatwy

Składniki:

  • - kapusta biała (ok. 1,5kg): 1 sztuka

    - kasza jaglana (lub jęczmienna): 25 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - grzyby suszone (3-5dkg): 3 dekagramy
    - sól (opcjonalnie, do smaku): 1 łyżeczka
    - pieprz (opcjonalnie, do smaku): 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z kaszą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obgotować we wrzątku. Po obgotowaniu wyciąć głąb, rozdzielić liście.
  • 2. Przygotować f a r s z: grzyby wypłukać, zalać wodą, gotować ok. 40 minut. W tym czasie ugotować również kaszę. Cebulkę pokroić w kostkę, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać, do ugotowanej kaszy, wymieszać. Grzyby odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki, dodać do kaszy. Dodać również sól i pieprz do smaku.
  • 3. Zawinąć farsz w liście, ukłożyć w żaroodpornym naczyniu z przykryciem.
  • 4. Gołąbki zalać szklanką gorącej, osolonej wody, piec w temp. ok. 200st. przez ok. 1.5 godziny. Po upływie mniej więcej 1 godz. uchylić przykrycie, aby woda odparowała.
  • 5. Podawać przypieczone na patelni, z sosem grzybowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta biała Kasza jęczmienna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować