Tak przygotowane gołąbki można także podać z dowolnym sosem. Dla odmiany jednak warto czasem podać je z boczkiem, który idealnie komponuje się ze smakiem kaszy gryczanej. Polecam na smaczny, a przy tym zdrowy obiadek!
Składniki:
Składniki na około 12-15 sztuk:
• 1 główka kapusty,
• 1,5 szklanki kaszy gryczanej,
• 500 gram pieczarek,
• Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• ok 5 dag sera żółtego,
• olej do smażenia,
• łyżka suszonych grzybów,
• 1 kostka rosołowa
Dodatkowo:
• ok 200-250 gram wędzonego boczku,
• natka pietruszki do dekoracji
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odrywając wierzchnie liście w miarę jak stają się miękkie.
NADZIENIE:
Suszone grzyby namaczamy na około 2 godziny w wodzie. Po tym czasie gotujemy je do miękkości w niewielkiej ilości wody. Ugotowane miksujemy wraz z wodą w której się gotowały.
Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy.
2.Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Tak przygotowane smażymy na oleju do miękkości. Doprawiamy do smaku. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowane i zmiksowane suszone grzyby. Podgrzewamy do momentu jak płyn odparuje.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3.Tak przygotowane składniki: kaszę, grzyby i ser łączymy ze sobą. Otrzymane nadzienie doprawiamy do smaku.
4.SKŁADANIE:
Przygotowany farsz nakładamy na ugotowane liście. Zwijamy gołąbki.
5.Na dnie naczynia do zapiekania układamy liście kapusty. W tak wyłożonym układamy koło siebie uformowane gołąbki. W około 2 szklankach wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Przygotowanym bulionem zalewamy gołąbki. Wierzch przykrywamy liści kapusty. Gołąbki pieczemy około 1 godziny w 180°C.
6.Między czasie boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni.
Gotowe gołąbki porcjujemy. Podajemy okraszane boczkiem. Dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze