Gołąbki z kaszą gryczaną, boczkiem i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ugotowania kaszy - na sypko, więc gotujemy ją tylko 10 minut w osolonej wodzie. Odsączamy.
Kapustę myjemy i wycinamy z niej głąba. Umieszczamy w dużym garnku, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut (wody nie solimy). Po tym czasie zdejmujemy pierwsze ugotowane liście, i kapustę dalej gotujemy. Postępujemy tak do momentu zdjęcia wszystkich liści.
2.Boczek i kiełbasę mielimy w maszynce używając końcówki z dużymi oczkami. Cebulę obieramy, myjemy, osuszamy, drobno siekamy i szklimy na łyżce oleju.Gdy się zeszkli dodajemy zmielony boczek z kiełbasą i chwilę razem podsmażamy.
3.Gdy kasza i boczek lekko przestygną mieszamy je razem dodając jajko i doprawiając solą i pieprzem.
Porcje mięsa z kaszą zawijamy w liść kapusty. Jeśli liść posiada sztywny główny nerw - przed zawinięciem ścinamy go nożem. Zawinięte gołąbki układamy w garnku wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty.
Gołąbki zalewamy wodą (do równej wysokości) dodajemy liście laurowe i kostkę rosołową (jeśli dajemy bulion wlewamy go przed wlaniem wody). Gołąbki gotujemy przez około 1h - aż wszystkie liście kapusty zmiękną - najlepiej dzień przed podaniem.
4.Gołąbki podajemy polane sosem pomidorowym.
Porady
gołąbki, kapusta faszerowana, kasza gryczana, boczek, kiełbasa, sos pomidorowy
Komentarze