Gołąbki z kapusty włoskiej

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zaczyna się sezon jesienny więc na naszych stołach będą gościły bardziej syte dania. Polecam gołąbki tym razem z kapusty włoskiej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • kapusta włoska
    0,5kg mięsa mielonego
    ugotowany woreczek ryżu
    garść suszonej włoszczyzny
    kosta rosołowa
    5 liści laurowych
    słoiczek koncentratu pomidorowego
    2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
    2-3 łyżki słodkiej śmietany
    odrobina oleju
    sól, pieprz
    koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Gołąbki z kapusty włoskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotować wodę i włożyć kapustę, odparzać i po kolei zdejmować liście. Usunąć grube nerwy. Mięso wymieszać z ryżem,włoszczyzną i przyprawami. Na każdy liść nakładać po dużej łyżce mięsnego farszu. Zwijać gołąbki. Na patelni rozgrzać olej i układać gołąbki. Chwilę je podsmażyć by kapusta nabrała rumianego koloru, dzięki czemu gołąbki są bardziej aromatyczne. W garnku nastawić wodę , wrzucić kostkę i liście laurowe. Przełożyć gołąbki wraz z tłuszczem z patelni. Woda powinna przykryć gołąbki. Dusić na wolnym ogniu ok 1 h. Kiedy kapusta będzie już miękką wyjąć gołąbki na talerz. Do garnka dodać koncentrat pomidorowy, zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Dodać odrobinę słodkiej śmietany i pokrojony koperek. Gołąbki podawać polane sosem, najlepiej smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta włoska Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gołąbki z kapusty włoskiej

To może cię zainteresować