Gołąbki z grzybami i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę parzymy, zdejmujemy
liście. Grzyby myjemy, moczymy w wodzie, a następnie
gotujemy do miękkości.
Odcedzamy i drobno kroimy.
2.Kaszę gryczaną gotujemy,
osączamy. Cebulę obieramy,
kroimy w kostkę i smażymy na
gorącym oleju.
3.Do mielonego mięsa dodajemy
grzyby, kaszę i cebulę,
wbijamy jajko, doprawiamy solą
i pieprzem. Masę dokładnie
wyrabiamy i nakładamy na liście
kapusty. Gołąbki zwijamy
i obsmażamy z obu stron na
gorącym oleju.
4.Podsmażone gołąbki układamy
w garnku, podlewamy wodą, dodajemy kostkę bulionu
grzybowego, trochę przyprawy uniwersalnej,
sól i pieprz. Dusimy do miękkości.
Sos możemy zagęścić
śmietaną z odrobiną mąki.
Komentarze