Gołąbki z grzybami i kaszą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam 20 lat, jestem studentką socjologii. W wolnych chwilach lubię ugotować coś dobrego. Zapał do gotowania mam po mamie.

Składniki:

  • ● 1 główka białej kapusty
    ● 1/2 kg mielonego mięsa
    ● garść suszonych grzybów
    ● woreczek kaszy gryczanej
    ● kostka bulionu grzybowego
    ● przyprawa uniwersalna
    ● 1 jajko
    ● 1 cebula
    ● sól, pieprz

Gołąbki z grzybami i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę parzymy, zdejmujemy
    liście. Grzyby myjemy, moczymy w wodzie, a następnie
    gotujemy do miękkości.
    Odcedzamy i drobno kroimy.
  • 2. Kaszę gryczaną gotujemy,
    osączamy. Cebulę obieramy,
    kroimy w kostkę i smażymy na
    gorącym oleju.
  • Gołąbki z grzybami i kaszą 3. Do mielonego mięsa dodajemy
    grzyby, kaszę i cebulę,
    wbijamy jajko, doprawiamy solą
    i pieprzem. Masę dokładnie
    wyrabiamy i nakładamy na liście
    kapusty. Gołąbki zwijamy
    i obsmażamy z obu stron na
    gorącym oleju.
  • 4. Podsmażone gołąbki układamy
    w garnku, podlewamy wodą, dodajemy kostkę bulionu
    grzybowego, trochę przyprawy uniwersalnej,
    sól i pieprz. Dusimy do miękkości.
    Sos możemy zagęścić
    śmietaną z odrobiną mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Komentarze

Podobne przepisy