Gołąbki z grzybami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Rodzinie Dudziaków ze Świdnicy towarzyszyliśmy w przygotowaniach do tej najważniejszej kolacji.

Składniki:

  • ● duża główka kapusty włoskiej
    ● 1 kg kaszy jęczmiennej
    ● 5 cebul
    ● 20-30 dag suszonych grzybów (podgrzybki lub borowiki)
    ● przyprawy: sól, pieprz, papryka, kardamon i zioła (tymianek, majeranek, kminek, bazylia, lubczyk, kolendra)
    ● 1 szkl. mleka
    ● 2 łyżki mąki
    ● oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obgotowujemy, aż liście zmiękną. 4 cebule siekamy, podsmażamy na oliwie. Kaszę i grzyby gotujemy osobno. Grzyby siekamy (wywar zachowujemy), dodajemy do cebuli i podsmażamy jeszcze ok. 10 minut.
  • 2. Do wywaru wkładamy 1/4 grzybów, resztę mieszamy
    z kaszą. Doprawiamy. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodajemy trochę wywaru.
  • 3. Sos: wywar zagotowujemy, wlewamy mleko wymieszane z mąką. Chwilę gotujemy, doprawiamy.
  • 4. Z kapusty ostrym nożykiem oddzielamy liście i płasko ścinamy grube nerwy. Na każdy liść nakładamy porcję farszu. Starannie zawijamy
    i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy
    ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Przed podaniem polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować