Gołąbki z czerwonej kapusty, wegetariańskie, z soją i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Gołąbki podawałam z keczupem, ale i inne sosy pomidorowe powinny pasować.Uwielbiam połączenie gołąbki + keczup :)

Składniki:

  • 10 sztuk

    spora główka czerwonej kapusty
    szklanka kaszy jęczmiennej
    1/2 szklanki soi
    100g suszonych pomidorów
    1 jajko
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z czerwonej kapusty, wegetariańskie, z soją i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienna zalewamy 3 szklankami wody i gutujemy do momentu, aż kasz wchłonie cały płyn.
    Soję gotujemy do miękkości.
    Pomidory kroimy w drobniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 10 minut. Odlewamy wodę.
    Wszystko studzimy. Pomidory, kaszę i soję przekładamy do miski. Dodajemy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy.
  • 2. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała, zmniejszamy płomień do minimum i wkładamy kapustę. Obgotowujemy ja na tyle, aby zmiękły liście.
    Kapustę wyciągamy, ściągamy z niej miękkie liście. W razie potrzeby, gdyby liście pod spodem ściągniętych były zbyt twarde, powtarzamy czynność z obgotowywaniem kapusty, do momentu gdy będziemy mieli 10 miękkich liści.
    Wszystkie zgrubienia w ściągniętych liściach ścinamy nożykiem, tak aby liście były dość gładkie.
  • 3. Na środku każdego liścia nakładamy farsz.
    Zwijamy gołąbki, najpierw składajac do środka boczne liście, a następnie zaginamy dolną i górna część tak by na siebie mocno zachodziły.
  • 4. Garnek o grubym dnie bądź rondel smarujemy olejem rzepakowym. Układamy gołąbki. Zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż gołąbki całkowicie zmiękną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować