Gołąbki z czerwonej kapusty, wegetariańskie, z soją i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jęczmienna zalewamy 3 szklankami wody i gutujemy do momentu, aż kasz wchłonie cały płyn.
Soję gotujemy do miękkości.
Pomidory kroimy w drobniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, moczymy ok. 10 minut. Odlewamy wodę.
Wszystko studzimy. Pomidory, kaszę i soję przekładamy do miski. Dodajemy jajko i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy.
2.Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała, zmniejszamy płomień do minimum i wkładamy kapustę. Obgotowujemy ja na tyle, aby zmiękły liście.
Kapustę wyciągamy, ściągamy z niej miękkie liście. W razie potrzeby, gdyby liście pod spodem ściągniętych były zbyt twarde, powtarzamy czynność z obgotowywaniem kapusty, do momentu gdy będziemy mieli 10 miękkich liści.
Wszystkie zgrubienia w ściągniętych liściach ścinamy nożykiem, tak aby liście były dość gładkie.
3.Na środku każdego liścia nakładamy farsz.
Zwijamy gołąbki, najpierw składajac do środka boczne liście, a następnie zaginamy dolną i górna część tak by na siebie mocno zachodziły.
4.Garnek o grubym dnie bądź rondel smarujemy olejem rzepakowym. Układamy gołąbki. Zalewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, aż gołąbki całkowicie zmiękną.
Komentarze