Gołąbki z czerwona kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę kroimy w mniejsze kawałki , mielimy w maszynce do mięsa z mniejszymi dziurkami.
2.Czerwoną kapustę , cebulę i czosnek kroimy drobno , przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem. W tym czasie ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ok. 20 min.-przekładamy do podsmażonych składników , mieszamy , dusimy chwilkę , studzimy.
3.Składniki z patelni przekładamy do miski z mięsem , dodajemy jajka , bułkę tartą, sól , pieprz i chili.Wyrabiamy rękoma do połączenia wszystkich składników.
4.Z kapustę dzielimy na liście , 10 największych sparzamy wrzątkiem , 3-4 liście kładziemy na dnie garnka do gotowania gołąbków.
5.Z gotowej masy mięsnej formujemy 10 sporych kotletów , obtaczamy w mące , smażymy na odrobinie oleju z obu stron do zarumienienia.
6.Każdy kotlet zawijamy w kapuście ( ścianka , bok , ścianka , bok)
Układamy ścisło na dnie garnka , Ok 2 l. wody mieszamy z jednym koncentratem zalewamy gołąbki ( tyle by zakryła gołąbki , w razie czego dolać wody).
Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi , gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min.
7.Po dym czasie odlewamy chochlę wody , mieszamy z kolejnym koncentratem , posiekanymi drobno pomidorami z zalewy oraz olejem z pomidorów , solą i pieprzem-przelewamy do garnka, delikatnie mieszamy , dusimy kolejne 30 min.
Komentarze