Gołąbki z czerwona kapustą w sosie pomidorowym

4.5 (141 ocen)

Wariacja na temat tradycyjnych gołąbków w sosie pomidorowy

Składniki:

  • Na 10 gołąbków:
    duża główka kapusty włoskiej
    Farsz:
    1 kg. szynki wieprzowej
    1/2 główki kapusty czerwonej
    200 g. drobnego ryżu ( specjalnego do gołąbków , 2 woreczki)
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 jajka
    2 szklanki bułki tartej
    mąka do obtoczenia
    2 łyżki masła
    sól , pieprz , chili
    Sos:
    500 g koncentratu pomidorowego ( 2 słoiczki po 250 g )
    4 suszone pomidory z zalewy
    2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Gołąbki z czerwona kapustą w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmielone mięso 1. Szynkę kroimy w mniejsze kawałki , mielimy w maszynce do mięsa z mniejszymi dziurkami.
  • na farsz 2. Czerwoną kapustę , cebulę i czosnek kroimy drobno , przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem. W tym czasie ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ok. 20 min.-przekładamy do podsmażonych składników , mieszamy , dusimy chwilkę , studzimy.
  • farsz 3. Składniki z patelni przekładamy do miski z mięsem , dodajemy jajka , bułkę tartą, sól , pieprz i chili.Wyrabiamy rękoma do połączenia wszystkich składników.
  • 4. Z kapustę dzielimy na liście , 10 największych sparzamy wrzątkiem , 3-4 liście kładziemy na dnie garnka do gotowania gołąbków.
  • kotlety 5. Z gotowej masy mięsnej formujemy 10 sporych kotletów , obtaczamy w mące , smażymy na odrobinie oleju z obu stron do zarumienienia.
  • gołąbki 6. Każdy kotlet zawijamy w kapuście ( ścianka , bok , ścianka , bok)
    Układamy ścisło na dnie garnka , Ok 2 l. wody mieszamy z jednym koncentratem zalewamy gołąbki ( tyle by zakryła gołąbki , w razie czego dolać wody).
    Całość przykrywamy pozostałymi liśćmi , gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min.
  • 7. Po dym czasie odlewamy chochlę wody , mieszamy z kolejnym koncentratem , posiekanymi drobno pomidorami z zalewy oraz olejem z pomidorów , solą i pieprzem-przelewamy do garnka, delikatnie mieszamy , dusimy kolejne 30 min.
  • 8. Gołąbki podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować