Gołąbki z bakłażanem i kurkami z kurkowym sosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Po raz pierwszy robiłam inne gołąbki niż te, które znam od dziecka:) ale eksperyment bardzo udany i serdecznie polecam:))

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na porcję dla 1 osoby:

    Składniki podstawowe:

    2 kotlety schabowe bez kości
    100 g bakłażana
    100 g kurek

    Składnik dodatkowy:

    2 liście z młodej kapusty
    Składniki robocze:

    2 łyżki oliwy
    1 łyżka natki pietruszki
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka oleju
    1/4 cebuli
    2 łyżeczki mąki
    sól, świeżo mielony pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

    Dodatkowo:
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z bakłażanem i kurkami z kurkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Mięso umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą ( tak aby był całkowicie przykryty), dodać sól. Postawić na ogień i ugotować do miękkości. Następnie przełożyć na talerz i ostudzić.
  • schab i kurki  zmielić , bakłażana zetrzeć 2. Bakłażana umyć i osuszyć, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zimne mięso zmielić w maszynce do mięsa. 50 g kurek oczyścić i także zmielić w maszynce. Przełożyć wszystko do miski ( bakłażan też).
  • 3. Dodać 2 łyżki oliwy, natkę pietruszki ( dla ożywienia koloru) oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i odłożyć na około 30 min do lodówki.
  • 4. Kapusta: W między czasie liście umyć,osuszyć. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 15 minut. Następnie odcedzić na sicie i zostawić aby odciekło dobrze.
  • 5. Sos kurkowy: W rondelku roztopić masło z olejem. Dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić ją. W miedzy czasie oczyścić pozostałe 50 g kurek i pokroić je na mniejsze kawałki. Przełożyć je do rondelka i zrumienić.Dodać kurkumę, wymieszać. Następnie wlać 1/2 szklanki wody i dusić. Gdy płyn odparuje dodać mąkę i dobrze ją wymieszać. Wlać kolejne 1/2 szklanki wody i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
  • farsz zawinąć w liść kapusty 6. Wykonanie: Na zimny liść kapusty nałożyć połowę farszu i zawinąć gołąbek.
  • gołąbki włożyć do rekawa i gotować 7. Gotowe gołąbki włożyć do rękawa do pieczenia i zabezpieczyć go zawijając końce tworząc tzw. cukierka. W rondlu zagotować wodę i włożyć pakieciki do środka. Gotować około 25 minut. Następnie wyjąć z garnka i delikatnie odpakować. Smacznego!

Porady

Podawać z ryżem i gorącym sosem kurkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Kurki Schab

Notka redakcyjna

KH_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować