Gołąbki wigilijne

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem na emeryturze. Należę do Towarzystwa Miłośników Wilna i Ziemi Wileńskiej. Już się zobowiązałam, że na Wigilię przygotuję gołąbki.

Składniki:

  • ● główka kapusty
    ● 4 szklanki kaszy jaglanej
    ● 3 cebule
    ● 2 garście suszonych grzybów
    ● śmietana
    ● masło i oliwa do smażenia
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki wigilijne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  • Gołąbki wigilijne 2. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle z oliwą. Suszone grzyby, namoczone poprzedniego dnia, gotujemy do miękkości (wywar zachowujemy do sosu). Następnie drobno kroimy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Grzyby, cebulę i kaszę mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Kapustę sparzamy i oddzielamy liście. Odkrawamy grube nerwy liściowe. Farsz nakładamy na liście, dokładnie zawijamy, układamy w rondlu, podlewamy wodą i dusimy jak tradycyjne gołąbki.
  • 4. Wywar z grzybów zagęszczamy śmietaną i tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki tuż przed podaniem.

Porady

● Zamiast kaszy jaglanej możemy użyć gryczanej lub ryżu. ● Gołąbki możemy również włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować