Gołąbki w sosie pomidorowym.

5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Uwielbiane przez moją rodzinę tradycyjne gołąbki w pikantnym pomidorowym sosie.

Składniki:

  • Proporcje na 45 gołąbków

    2,2 kg mięsa mielonego
    700 g ryżu
    2 duże, zbite kapusty
    pieprz czarny mielony
    3 duże cebule
    papryka słodka w proszku
    czosnek granulowany
    pieprz
    sól

    Na sos
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 szklanka soku pomidorowego
    2 suszone pomidory
    1 łyżeczka oregano
    2 łyżeczki cukru
    2 ząbki czosnku
    2 papryczki chilli
    sól i pieprz
    1 cebula
    1 łyżka mąki

    Ponad to:
    kostki rosołowe
    liście laurowe
    ziele angielskie
    2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki w sosie pomidorowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki w sosie pomidoroym 1. W dużym garnku nastawić wody. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę w całości umieścić w garnku z wrzątkiem i ściągać sparzone liście.
  • Gołąbki w sosie pomidoroym 2. Z każdego liścia delikatnie usunąć nerw, ale tak aby nie zrobić w liściach dziur.
  • Gołąbki w sosie pomidoroym 3. Ryż ugotować i ostudzić (najlepiej dzień wcześniej). Cebulę obrać i drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Do ryżu dodać mięso i podsmażoną, ostudzona cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. (najlepiej ręką).
  • Gołąbki w sosie pomidoroym 4. Do każdego liścia nakładać farsz ok. 1.5-2 łyżki w zależności od wielkości liści. Zawijać najpierw boki liści, a potem bardzo ściśle w roladki.
  • Gołąbki w sosie pomidoroym 5. Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty (gołąbki nie przypalą się).Gołąbki ułożyć garnku na liściach, zakończeniem liścia do dołu. Gołąbki muszą być bardzo ciasno ułożone, aby się nie rozwaliły. Gołąbki zalać zimną wodą-taką ilością, aby przykryła gołąbki Na każde wlane pół litra wody dodać jedną kostkę rosołową, 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusić na małym ogniu przez ok. godziny od chwili zagotowania. Kapusta musi być miękka.
  • Gołąbki w sosie pomidoroym 6. Cebulę, czosnek, papryczkę chilli i suszone pomidory dokładnie posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory z puszki i sok pomidorowy, uzupełnić wodą, tak aby objętość wynosiła 2,5 l. Gotować aż pomidory się rozpadną. Dodać przyprawy, a następnie całość zblendować, aby sos był gładki. Zagęścić łyżką mąki. Gołąbki podawać gorące z wody lub podsmażone polane sosem pomidorowym. Smacznego!

Porady

Gołąbki wyjdą najsmaczniejsze kiedy przygotowując farsz zachowamy odpowiednie proporcje na 300 g mięsa zawsze dodajemy 100 g ryżu. (waga suchego ryżu)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować