Gołąbki w sosie pomidorowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku nastawić wody. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę w całości umieścić w garnku z wrzątkiem i ściągać sparzone liście.
2.Z każdego liścia delikatnie usunąć nerw, ale tak aby nie zrobić w liściach dziur.
3.Ryż ugotować i ostudzić (najlepiej dzień wcześniej). Cebulę obrać i drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Do ryżu dodać mięso i podsmażoną, ostudzona cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. (najlepiej ręką).
4.Do każdego liścia nakładać farsz ok. 1.5-2 łyżki w zależności od wielkości liści. Zawijać najpierw boki liści, a potem bardzo ściśle w roladki.
5.Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty (gołąbki nie przypalą się).Gołąbki ułożyć garnku na liściach, zakończeniem liścia do dołu. Gołąbki muszą być bardzo ciasno ułożone, aby się nie rozwaliły. Gołąbki zalać zimną wodą-taką ilością, aby przykryła gołąbki Na każde wlane pół litra wody dodać jedną kostkę rosołową, 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusić na małym ogniu przez ok. godziny od chwili zagotowania. Kapusta musi być miękka.
6.Cebulę, czosnek, papryczkę chilli i suszone pomidory dokładnie posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory z puszki i sok pomidorowy, uzupełnić wodą, tak aby objętość wynosiła 2,5 l. Gotować aż pomidory się rozpadną. Dodać przyprawy, a następnie całość zblendować, aby sos był gładki. Zagęścić łyżką mąki. Gołąbki podawać gorące z wody lub podsmażone polane sosem pomidorowym. Smacznego!
Porady
Gołąbki wyjdą najsmaczniejsze kiedy przygotowując farsz zachowamy odpowiednie proporcje na 300 g mięsa zawsze dodajemy 100 g ryżu. (waga suchego ryżu)
Komentarze