Gołąbki w sosie pomidorowym

4.98 (167 ocen)

Pyszne klasyczne gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym . Często przyrządzam je gdy na rynku pojawia się młodą kapustę , są bardzo smaczne i delikatne.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

    0,5 kilograma mięsa mielonego

    1 torebka ryżu

    1 kajzerka

    1 cebula

    2 jajka

    sól ,pieprz

    Vegeta

    olej do smażenia

    0,5 litr przecieru pomidorowego

    5 łyżek koncentratu pomidorowego

    3 łyżki mąki pszennej

    sól , pieprz

    cukier
Wystaw ocenę:

4.98 (167 ocen)

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większego garnka wkładamy kapustę z wyciętym głąbem, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut . Liście kapusty oddzielamy , odstawiamy do ostudzenia , zgrubiałe części liści ( nerw) ścinamy nożem .
  • 2. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu .Cebulkę przesmażamy na rozgrzanym oleju .Mięso mielone przekładamy do miski,dodajemy ugotowany i ostudzony ryż , przesmażoną cebulkę ,namoczoną kajzerkę i jajka . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Wszystko razem mieszamy.
  • 3. Na każdy liść układamy porcję masy mięsnej , zwijamy dość ciasno zwijając brzegi do środka.
  • 4. Przygotowane gołąbki układamy ścisło w garnku , zalewamy wodą, lekko solimy . Gotujemy przez około 30-40 minut .
  • 5. Po tym czasie delikatnie zlewamy wywar z gołąbków do drugiego garnka ,dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy , zagotowujemy , zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą . Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , vegetą i cukrem. Gołąbki podajemy posypane posiekanym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Młoda kapusta Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować