Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wlać wodę. Z kapusty wyciąć głąb i przełożyć do garnka z wodą. Wstawić na gaz i gotować. Liście, które odejdą wyjmować z wody. Wyciąć twardą część liścia tak, aby go nie uszkodzić. W tej samej wodzie ugotować woreczek ryżu. Ugotowany ryż ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mielonego dodać cebulę, czosnek, jajka, odciśniętą bułkę, ostudzony ryż i przyprawy (sól, pieprz i majeranek). Dobrze wymieszać wszystko razem. Na sparzone liście kapusty nakładać porcje masy mięsnej. Zawinąć. W dużym garnku układać zawinięte gołąbki. Posypać vegetą, zalać wodę, dodać koncentrat pomidorowy i gotować około godziny. Po tym czasie wyjąć gołąbki. Sos doprawić do smaku i zagęścić zawiesiną mąki i wody. Do smaku można dolać słodkiej śmietanki. Podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami.
Komentarze