Gołąbki w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Uwielbiane przez wszystkich w mojej rodzinie

Składniki:

  • 1 kapusta włoska
    0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    2 jajka
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 czerstwa bułka
    sól, pieprz, majeranek do smaku
    1 woreczek ryżu
    1 koncentrat pomidorowy
    vegeta do smaku
    woda do ugotowania gołąbków i sparzenia kapusty

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlać wodę. Z kapusty wyciąć głąb i przełożyć do garnka z wodą. Wstawić na gaz i gotować. Liście, które odejdą wyjmować z wody. Wyciąć twardą część liścia tak, aby go nie uszkodzić. W tej samej wodzie ugotować woreczek ryżu. Ugotowany ryż ostudzić. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Do mielonego dodać cebulę, czosnek, jajka, odciśniętą bułkę, ostudzony ryż i przyprawy (sól, pieprz i majeranek). Dobrze wymieszać wszystko razem. Na sparzone liście kapusty nakładać porcje masy mięsnej. Zawinąć. W dużym garnku układać zawinięte gołąbki. Posypać vegetą, zalać wodę, dodać koncentrat pomidorowy i gotować około godziny. Po tym czasie wyjąć gołąbki. Sos doprawić do smaku i zagęścić zawiesiną mąki i wody. Do smaku można dolać słodkiej śmietanki. Podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy