Gołąbki w sosie pomidorowym

4.5 (153 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gołąbki w sosie pomidorowym są bardzo smaczne

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka kapusty
    1 czerstwa bułka namoczona w bulionie
    2 cebule posiekane
    1 piers z kurczaka
    0,5 kg karkówki
    1 torebka ugotowanego ryżu
    1 starta marchewka
    1 listek, 4 ziarna ziela angielskiego
    Sól, przyprawa uniwersalna, pieprz mielony
    sos:
    2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz
    Szczypta cukru, bazylii i oregano
    Sól lub przyprawa uniwersalnado smaku
    1 łyżeczka keczupu pikantnego
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki smietany
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę umyć, osuszyć. bardzo dokładnie wyciąć głąb, bo od tego zależy łatwosć zdejmowania lisci. Wkładam całą kapustę do garnka zalewam wodą i gotuję na początku na dużym ogniu a od momentu zagotowania wody zmniejszam, ogień. stopniowo zdejmuję wierzchnie liscie i wykładam na talerz a kapusta dalej pozostaje w wodzie. Z wyjętych lisci usuwam nożem grube unerwienia, by łatwiej było zwijać gołąbki.
    Zemleć razem: mięso, bułkę namoczoną i osączoną oraz przesmażoną cebulę.
    Do masy mięsnej dodać ugotowany ryż, doprawić solą lub przyprawa uniwersalna, pieprzem.
    Masę dokładnie wyrobić i faszerować liscie kapusty zwijając w gołąbki.
    Na dno dużego garnka układam pokrojone resztki kapusty i startą marchewkę, dodaję 1 łyżkę masła, listek, ziele i układam scisło gołąbki, podlewam je wodą z gotowania kapusty, tyle aby była na równo z gołąbkami, przykrywami lisciem kapusty i gotuję. W trakcie gotowania wywar doprawiam do smaku.
  • gołąbki w sosie pomidorowym 2. SOS:
    2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków wlać d rondla, dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Łowicz, wymieszać doprawiając szczyptą cukru, solą lub przyprawa uniwersalna, bazylią i oregano. W szklance wymieszać 2 łyżki mąki pszennej z 3 łyżkami smietany i wlać do sosu, mieszając zagotować. Na końcu dodać 1 łyżeczkę keczupu pikantnego

Porady

Gdy zostanie nam farsz mięsny, wtedy dodaję do niego 1 jajko , wyrabiam i smażę kotlety mielone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować