Naprawdę polecam. Gołąbki te po prostu rozpływają się w ustach.
1 godz. 30 min
Składniki:
Główka kapusty
0,5 kg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
do sosu:
sos bolognese w proszku ( ilość w zależności jak gęsty chcemy mieć sos)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 kostka rosołowa
0,5 kostki mięsnej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ketchupu
2 łyżki śmietany
do mięsa:
1 jajko
1 cebulka
papryka słodka w proszku
czosnek w proszku
przyprawa do mięsa mielonego
przyprawa do kurczaka
przyprawa do gulaszu
pieprz
bułka tarta
dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
jedna łyżka smalcu ze skwarkami
Gołąbki w sosie bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotować kapustę w osolonej wodzie na wolnym ogniu.
Poodrywać listki.
Ryż ugotować na średnio miękko.
2.Do mięsa wbić jajko, dodać ryż, cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać wszystkie przyprawy, posypać bułką tartą i dokładnie wymieszać.
3.Na każdy listek nakładamy porcję mięsa.
4.Obsmażamy z dwóch stron w oleju rzepakowym pod przykryciem.
W między czasie przygotowujemy sos. Nalewamy do garnka wody, dodajemy kostki, majeranek, bazylię, koncentrat i ketchup, vegetę.
Zagotowujemy.
5.Obsmażone gołąbki wkładamy do sosu.
Do oleju na którym były smażone gołąbki dodajemy smalcu. Po jego rozpuszczeniu wlewamy wszystko do gołąbków po czym gotujemy je do miękkości kapusty.
Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy sos bolognese i śmietanę.
Gotujemy jeszcze ok. 10 min.
Komentarze