Gołąbki w sosie bolognese

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Naprawdę polecam. Gołąbki te po prostu rozpływają się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Główka kapusty
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 woreczek ryżu

    do sosu:
    sos bolognese w proszku ( ilość w zależności jak gęsty chcemy mieć sos)
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka bazylii
    1 kostka rosołowa
    0,5 kostki mięsnej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka ketchupu
    2 łyżki śmietany

    do mięsa:
    1 jajko
    1 cebulka
    papryka słodka w proszku
    czosnek w proszku
    przyprawa do mięsa mielonego
    przyprawa do kurczaka
    przyprawa do gulaszu
    pieprz
    bułka tarta

    dodatkowo:
    olej rzepakowy do smażenia
    jedna łyżka smalcu ze skwarkami

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki w sosie bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0g0l23j 1. Gotować kapustę w osolonej wodzie na wolnym ogniu.
    Poodrywać listki.
    Ryż ugotować na średnio miękko.
  • image-0rkkkf6 2. Do mięsa wbić jajko, dodać ryż, cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać wszystkie przyprawy, posypać bułką tartą i dokładnie wymieszać.
  • image-1s41690 3. Na każdy listek nakładamy porcję mięsa.
  • image-29b59em 4. Obsmażamy z dwóch stron w oleju rzepakowym pod przykryciem.
    W między czasie przygotowujemy sos. Nalewamy do garnka wody, dodajemy kostki, majeranek, bazylię, koncentrat i ketchup, vegetę.
    Zagotowujemy.
  • image-1q1031f 5. Obsmażone gołąbki wkładamy do sosu.
    Do oleju na którym były smażone gołąbki dodajemy smalcu. Po jego rozpuszczeniu wlewamy wszystko do gołąbków po czym gotujemy je do miękkości kapusty.
    Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy sos bolognese i śmietanę.
    Gotujemy jeszcze ok. 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować