Gołąbki w pomidorowym sosie z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ryż ugotowac w osolonej wodzie do miękkości i wymieszać z mięsem mielonym i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Doprawić solą i pieprzem.
2. Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i włożyć do niej główkę kapusty. Gotować przez 10 minut. Wyjąć z wody i delikatnie oddzielać liść po liściu.
3. Na każdy liśc nakładac wczesniej przygotowany farsz i rolowac a boki wkładać do środka tak aby farsz nie wyleciał.
4. Dno dużego garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty lub tymi uszkodzonymi. Dodać masło i układać gołąbki ciasno jeden koło drugiego. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, oprószyć solą i pieprzem. Zalać wodą i gotować przez 1-1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
W międzyczasie przygotować sos:
Papryke pokroic z kostke.
Mąkę rozmieszać z obrobiną wody. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, paprykę, wymieszać na jednolity sos. Dodać do gołąbków i zagotować.
Podawac ze świeżą natką .
Porady
1.z przepisu wyszło mi 8 sztuk gołabków
2. zamiast marynowanej papryki mozna uzyc swiezej ,-podduszając ja do miękkości w sosie.
Komentarze