Gołąbki w ketchupowym sosie

4.49 (195 ocen)

  • 60 min

Danie idealne na obiad. Dzięki dodaniu ketchupu są idealne w smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1kg mięsa mielonego
    - 3 woreczki ryżu
    - 3 jajka
    - 1 średni słoik ketchupu
    - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
    - kapusta
    - przyprawa uniwersalna, sól, pieprz
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki w ketchupowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wydrążyć głąba, ugotować w osolonej wodzie, pojedynczo wyciągać ugotowane liście. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym na sypko i ostygniętym ryżem, jajkami, trzema łyżkami ketchupu, jedną łyżką koncentratu pomidorowego i dodać do smaku pieprz i przyprawę uniweralną. Dobrze wymieszać. Z mięsa formować kotlety i obwijać je liśćmi kapusty. Na dno dużego garnka układamy pozostałe liście kapusty. Układamy warstwowo gołąbki. Z 4 kopiastych łyżek ketchupu, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek przyprawy uniwersalnej oraz litra wody przyrządzamy sos. Składniki należy dokładnie wymieszać aby koncentrat i ketchup dobrze się rozpuściły w wodzie. Zalewamy tym gołąbki i gotujemy ok. 2h na małym ogniu. Do miękkości kapusty.

Porady

Cza gotowania gołąbków zależy jest od kapusty z młodej kapusty gołąbki szybciej się ugotują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować