Gołąbki w ketchupowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wydrążyć głąba, ugotować w osolonej wodzie, pojedynczo wyciągać ugotowane liście. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym na sypko i ostygniętym ryżem, jajkami, trzema łyżkami ketchupu, jedną łyżką koncentratu pomidorowego i dodać do smaku pieprz i przyprawę uniweralną. Dobrze wymieszać. Z mięsa formować kotlety i obwijać je liśćmi kapusty. Na dno dużego garnka układamy pozostałe liście kapusty. Układamy warstwowo gołąbki. Z 4 kopiastych łyżek ketchupu, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek przyprawy uniwersalnej oraz litra wody przyrządzamy sos. Składniki należy dokładnie wymieszać aby koncentrat i ketchup dobrze się rozpuściły w wodzie. Zalewamy tym gołąbki i gotujemy ok. 2h na małym ogniu. Do miękkości kapusty.
Porady
Cza gotowania gołąbków zależy jest od kapusty z młodej kapusty gołąbki szybciej się ugotują.
Komentarze