Gołąbki w kapuście pekińskiej pieczone w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę ugotować do miękkości , wyjąć z garnka wystudzić.
2.Mięso wymieszać z soczewicą , ryżem , rosołem/bulionem oraz przyprawami wg. smaku
3.Z miękkiej kapusty odrywać liście , kłaść na początek każdego od szerszej strony porcję farszu formując małego kotlecika.
Zawijać najpierw jedne z boków do środka a następnie zwinąć w rulon.
4.Sos pomidorowy:W garnku rozgrzać masło , wlać przecier , przesmażyć go co chwila mieszając.
Wlać wodę , oraz przyprawy wg. smaku- wymieszać , doprowadzić do zagotowania.
5.Do naczynia żaroodpornego przełożyć gołąbki, zalać je sosem pomidorowym.( W razie gdyby nie były całkowicie zakryte dolać wody)
Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
6.Gotowe gołąbki podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Komentarze