Gołąbki w kapuście pekińskiej pieczone w sosie pomidorowym

4.5 (150 ocen)

Gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem mielonym , soczewicą i ryżem przykryte gęstym sosem pomidorowym w którym się piekły. Są syte i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Gołąbki:
    1 duża kapusta pekińska
    300 g mięsa mielonego wieprzowego
    200g.czerwonej soczewicy
    200g.białego ryżu ( 2 torebeczki)
    200ml. rosołu lub bulionu drobiowego
    sól pieprz
    słodka i ostra papryka
    Sos pomidorowy:
    400g. przecieru pomidorowego
    2 szklanki wody
    4 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki masła
    1 łyżka suszonej bazylii
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki w kapuście pekińskiej pieczone w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę ugotować do miękkości , wyjąć z garnka wystudzić.
  • 2. Mięso wymieszać z soczewicą , ryżem , rosołem/bulionem oraz przyprawami wg. smaku
  • 3. Z miękkiej kapusty odrywać liście , kłaść na początek każdego od szerszej strony porcję farszu formując małego kotlecika.
    Zawijać najpierw jedne z boków do środka a następnie zwinąć w rulon.
  • 4. Sos pomidorowy:W garnku rozgrzać masło , wlać przecier , przesmażyć go co chwila mieszając.
    Wlać wodę , oraz przyprawy wg. smaku- wymieszać , doprowadzić do zagotowania.
  • 5. Do naczynia żaroodpornego przełożyć gołąbki, zalać je sosem pomidorowym.( W razie gdyby nie były całkowicie zakryte dolać wody)
    Piec 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • 6. Gotowe gołąbki podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować