Gołąbki z czerwonej kapusty

0 (0 ocen)

Ciekawe w smaku gołąbki z czerwonej kapusty, to zamiennik tradycyjnych gołąbków.

Składniki:

  • Składniki:
    -7 sparzonych liści czerwonej kapusty,
    -2 torebki ryżu białego,
    -300g mięsa mielonego,
    -1 jajko,
    -sól,
    -pieprz.


    Sos pomidorowy:
    -1 sos pomidorowy w proszku,
    -100g koncentratu pomidorowego,
    -pół łyżeczki papryki w proszku,
    -pieprz,
    -sól.

Gołąbki z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy wodę, solimy. Torebki ryżu wrzucamy do wody i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Wyjmujemy, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy ryż jest zimny, przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone, jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
    Zagotowujemy wodę i wkładamy liście kapusty na kilka minut. Wyciągamy.
    Na środek nakładamy farsz, składamy. Gotujemy przez 45-50 minut.
  • 2. 500ml zimnej wody, wlewamy do garnka. Dodajemy sos pomidorowy w proszku, koncentrat i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy. Smacznego :o)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy