POMYSŁ ZYSKAŁAM DZIĘKI WSPANIALEMU URLOPOWI U CIOCI WE WŁOSZECH
60 min
Składniki:
NA GOŁABKI:
0.5 KG MIELONEGO
½ MAŁEJ GLÓWKI KAPUSTY DROBNO POSIEKANEJ
3 JAJKA
1 SZKL. RYŻU SUROWEGO
½ SZKL.KASZY MANNEJ
1 DUŻA CEBULA
PIEPRZ, SÓL, PIEPRZ ZIOŁOWY
30 DAG PODSMAŻONYCH PIECZAREK
0,5 SZKL. MĄKI PSZENNEJ
Gołąbki po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.GOŁĄBKI:
POŁĄCZYĆ ZE SOBĄ W MISCE MIĘSO MIELONE, DROBNO POSIEKANA KAPUSTĘ, SUROWE JAJA I RYŻ , KASZĘ MANNĄ, PODSMAŻONĄ CEBULKĘ I PIECZARKI. DODAĆ SOLI ,PIEPRZU CZARNEGO I ZIOŁOWEGO DO SMAKU. UFORMOWAĆ NIEWIELKIE KULE, OBTOCZYĆ W MĄCE I PODSMAŻYĆ Z DWÓCH STRON NA RUMIANY KOLOR NA DOŚĆ GŁĘBOKIM OLEJU.
DO 2 LITRÓW WODY DODAĆ 3 KOSTKI ROSOŁOWE ORAZ WRZUCIĆ WCZEŚNIEJ USMAŻONE GOŁĄBKI. CAŁOŚĆ GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 40 MINUT.
SOS
ODDZIELNIE NA PATELNI ROZPUŚCIĆ MASŁO A NA NIM PODSMAŻYĆ PRZEZ OKOŁO 0,5 MIN. POSIEKANY W TALARKI CZOSNEK, DODAĆ KONCENTRAT POMIDOROWY, CAŁY CZAS MIESZAJĄC MIESZAMY NA ŚREDNIM OGNIU 2 MINUTY, WLAĆ MLEKO, DODAĆ PRZYPRAWY , WYMIESZAĆ, GOTOWAĆ OKOŁO 10 MINUT, TAK PRZYGOTOWANĄ BAZĘ WRZUCIĆ DO WYWARU Z GOŁĄBKAMI, DELIKATNIE WYMIESZAĆ
Porady
zamiast zwykłej kapusty można uzyć lapustę włoską a nawet pekińską
Komentarze