GOŁĄBKI PO WŁOSKU

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

POMYSŁ ZYSKAŁAM DZIĘKI WSPANIALEMU URLOPOWI U CIOCI WE WŁOSZECH

  • 60 min

Składniki:

  • NA GOŁABKI:
    0.5 KG MIELONEGO
    ½ MAŁEJ GLÓWKI KAPUSTY DROBNO POSIEKANEJ
    3 JAJKA
    1 SZKL. RYŻU SUROWEGO
    ½ SZKL.KASZY MANNEJ
    1 DUŻA CEBULA
    PIEPRZ, SÓL, PIEPRZ ZIOŁOWY
    30 DAG PODSMAŻONYCH PIECZAREK
    0,5 SZKL. MĄKI PSZENNEJ

    NA SOS:
    2 LITRY WODY
    3 KOSKI ROSOŁOWE
    8 ŁYŻECZEK KONCENTRATU POMIDOROWEGO
    3 ŁYŻKI MASŁA
    6 ZĄBKÓW CZOSNKU
    2 ŁYŻECZKI SUSZONEGO OREGANO
    2 ŁYŻECZKI SUSZONEJ BAZYLII
    1 ŁYŻECZKA PRZYPRAWY GYROS
    1,5 SZKL. MLEKA 3,2%
    SZCZYPTA SOLI I CZARNEGO PIEPRZU
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. GOŁĄBKI:
    POŁĄCZYĆ ZE SOBĄ W MISCE MIĘSO MIELONE, DROBNO POSIEKANA KAPUSTĘ, SUROWE JAJA I RYŻ , KASZĘ MANNĄ, PODSMAŻONĄ CEBULKĘ I PIECZARKI. DODAĆ SOLI ,PIEPRZU CZARNEGO I ZIOŁOWEGO DO SMAKU. UFORMOWAĆ NIEWIELKIE KULE, OBTOCZYĆ W MĄCE I PODSMAŻYĆ Z DWÓCH STRON NA RUMIANY KOLOR NA DOŚĆ GŁĘBOKIM OLEJU.
    DO 2 LITRÓW WODY DODAĆ 3 KOSTKI ROSOŁOWE ORAZ WRZUCIĆ WCZEŚNIEJ USMAŻONE GOŁĄBKI. CAŁOŚĆ GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 40 MINUT.
    SOS
    ODDZIELNIE NA PATELNI ROZPUŚCIĆ MASŁO A NA NIM PODSMAŻYĆ PRZEZ OKOŁO 0,5 MIN. POSIEKANY W TALARKI CZOSNEK, DODAĆ KONCENTRAT POMIDOROWY, CAŁY CZAS MIESZAJĄC MIESZAMY NA ŚREDNIM OGNIU 2 MINUTY, WLAĆ MLEKO, DODAĆ PRZYPRAWY , WYMIESZAĆ, GOTOWAĆ OKOŁO 10 MINUT, TAK PRZYGOTOWANĄ BAZĘ WRZUCIĆ DO WYWARU Z GOŁĄBKAMI, DELIKATNIE WYMIESZAĆ

Porady

zamiast zwykłej kapusty można uzyć lapustę włoską a nawet pekińską

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kurczak po włosku

To może cię zainteresować