Smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Przepis dostałam od koleżanki
2 godz. 20 min
Składniki:
50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina)
szklanka ryżu
2 średnie cebule
nieduża główka białej kapusty
50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwi
olej
sól, pieprz
Sos:
duża puszka koncentratu pomidorowego
2 średnie cebule
2 łyżki oleju
pół szklanki kwaśnej śmietany
kostka bulionowa
oregano lub bazylia
cukier, pieprz, sól
Gołąbki po ukraińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części.
2.Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano.
3.Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki, marchewka, gołąbki, marchewka). Zalać je 2 szklankami gorącego rosołku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 1h 20 min. (piec bez przykrycia)
4.Sos: Do posiekanej w kostkę cebuli, podsmażonej na oleju dodać koncentrat. Następnie dodać 2 szklanki rosołku i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano i zagotować. Sos powinien być słodko-kwaśny.
5.Gdy prawie cała woda z gołąbków odparuje zalać je sosem pomidorowym, przykryć i zapiekać jeszcze 20 min.
Porady
Gołabki można również zapiekać od razu z sosem pomijając etap pieczenia z bulionem (rosołkiem)
Komentarze