Gołąbki po ukraińsku

4.48 (183 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Smaczna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Przepis dostałam od koleżanki

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina)
    szklanka ryżu
    2 średnie cebule
    nieduża główka białej kapusty
    50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach marchwi
    olej
    sól, pieprz
    Sos:
    duża puszka koncentratu pomidorowego
    2 średnie cebule
    2 łyżki oleju
    pół szklanki kwaśnej śmietany
    kostka bulionowa
    oregano lub bazylia
    cukier, pieprz, sól
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki po ukraińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obgotować we wrzątku, osączyć i delikatnie rozdzielić liście. Ściąć ich grube części.
  • Gołąbki po ukraińsku 2. Ryż ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wymieszać z mięsem oraz ryżem i doprawić solą, pieprzem i oregano.
  • Gołąbki po ukraińsku 3. Na każdy liść położyć łyżkę lub dwie farszu i zwijać nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki, marchewka, gołąbki, marchewka). Zalać je 2 szklankami gorącego rosołku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 1h 20 min. (piec bez przykrycia)
  • 4. Sos: Do posiekanej w kostkę cebuli, podsmażonej na oleju dodać koncentrat. Następnie dodać 2 szklanki rosołku i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano i zagotować. Sos powinien być słodko-kwaśny.
  • Gołąbki po ukraińsku 5. Gdy prawie cała woda z gołąbków odparuje zalać je sosem pomidorowym, przykryć i zapiekać jeszcze 20 min.

Porady

Gołabki można również zapiekać od razu z sosem pomijając etap pieczenia z bulionem (rosołkiem)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować