Gołąbki pieczone w pomidorach

0 (0 ocen)

Tradycyjne gołąbki z ryżem, mięsem i grzybami leśnymi. Zapiekane w sosie ze świeżych pomidorów to pożywne i smaczne danie.

Składniki:

  • GOŁĄBKI:
    1 kapusta biała
    400g ryżu
    800g mięsa mielonego
    2 cebule
    300-400g grzybów leśnych
    sól
    pieprz czarny
    SOS POMIDOROWY:
    1 1/2 kg pomidorów
    4 ząbki czosnku
    tymianek
    sól
    pieprz czarny

Gołąbki pieczone w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główkę kapusty włożyć do gotującej się wody i obgotowywać. Ściągać po kolei liście i odkładać do wystudzenia. Ryż ugotować na sypko według wskazówek na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni razem z mięsem. Dodać do ryżu razem z grzybami ugotowanymi i drobno pokrojonymi. Całość przyprawić i dokładnie wymieszać. Zawijać w liście kapusty. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty i układać zawinięte gołąbki. Gołąbków wychodzi trochę więcej niż na jedno naczynie. SOS: Czosnek drobno posiekać i chwilę podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone, bez skóry pomidory. Smażyć, aż zaczną się rozpadać. Przyprawić. Zalać przygotowane gołąbki. Piec w 180*C przez godzinę. W razie potrzeby można podlać wodą. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy