Gołąbki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz :
Mięso wkładamy do miski.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie 15 min.
Koperek i pietruszkę siekamy drobniutko.
Do miski z mięsem wrzucamy ryż,koperek,pietruszkę,jajko oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Kapusta:
Z kapusty wykrawamy głąb.
Wrzucamy ją do garnka z gorącą wodą i gotujemy okolo 14 min. Po 7 minutach odwaracamy na druga strone. ( w zależności od kapusty, włoską okolo 4-5 min na jedna strone.)
Wyciągamy z wody.
Zciągamy liście.
Na środek liscia nakładamy farsz,lekko rozsmarowujemy.
Zwijamy : najpierw boki,poźniej w rulon.
Gołąbki wsadzamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy okolo 15 min.
Wyciągamy z wody.
W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie liscie kapusty.
Na nich układamy gołąbki.
Pieczemy okolo 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
Sos pomidorowy:
Szklankę bulionu gotujemy,dodajemy koncentrat.
Do kubka wlewamy troszke wody,dodajemy mąkę i mieszamy.
Wlewamy do sosu i gotujemy chwile,na koniec dodajemy smietane i gotowe :)
Komentarze