Gołąbki pieczone

0 (0 ocen)

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa.

Składniki:

  • Głowka kapusty białej lub włoskiej ( ja wole z włoskiej,ale akurat miałam biała)
    0.5 kg mięsa mielonego
    torebka ryżu ( 100 g)
    koperek,pietruszka
    jajko
    przyprawa uniwersalna,sol,pieprz

    Sos:

    szklanka bulionu
    3 łyżeczki koncentratu
    łyżeczka mąki
    2 łyżeczki śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • golabki 1. Farsz :
    Mięso wkładamy do miski.
    Ryż gotujemy w osolonej wodzie 15 min.
    Koperek i pietruszkę siekamy drobniutko.
    Do miski z mięsem wrzucamy ryż,koperek,pietruszkę,jajko oraz przyprawy.
    Wszystko dokładnie mieszamy.
    Kapusta:
    Z kapusty wykrawamy głąb.
    Wrzucamy ją do garnka z gorącą wodą i gotujemy okolo 14 min. Po 7 minutach odwaracamy na druga strone. ( w zależności od kapusty, włoską okolo 4-5 min na jedna strone.)
    Wyciągamy z wody.
    Zciągamy liście.
    Na środek liscia nakładamy farsz,lekko rozsmarowujemy.
    Zwijamy : najpierw boki,poźniej w rulon.
    Gołąbki wsadzamy do garnka,zalewamy wodą i gotujemy okolo 15 min.
    Wyciągamy z wody.
    W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie liscie kapusty.
    Na nich układamy gołąbki.
    Pieczemy okolo 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
    Sos pomidorowy:
    Szklankę bulionu gotujemy,dodajemy koncentrat.
    Do kubka wlewamy troszke wody,dodajemy mąkę i mieszamy.
    Wlewamy do sosu i gotujemy chwile,na koniec dodajemy smietane i gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso mielone Mięso Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.98 (188 ocen)

siekane gołąbki

To może cię zainteresować