Gołąbki na diecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z główki kapusty usunąć pierwsze, zwiędłe liście oraz wyciąć ostrym nożem głąb. Całą główkę włożyć do dużego garnka, sparzyć wrzątkiem i gotować jeszcze pod przykryciem ok. 10 minut. Kapustę wyjąć i oddzielić liście. Wywar z kapusty nie wylewać.
2.Kaszę przepłukać w zimnej wodzie i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowaną odcedzić z namiaru wody i włożyć do miski. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w plastry a następnie przecisnąć przez siatkę do warzyw, lub pokroić na drobną kostkę. Dodać do kaszy. Pieczarki obrać, pokroić również w drobną kostkę. Usmażyć do miękkości na łyżce masła. Przyprawić solą. Dodać do pozostałych składników farszu. Farsz przyprawić musztardą, solą, pieprzem oraz wegetą do smaku.
3.Na każdy liść kapusty położyć po 2 łyżki farszu i zawijać gołąbki, zaczynając od boków, następnie od dołu do góry. Dużą brytfannę wyłożyć pozostałymi liśćmi i kłaść ściśle obok siebie zawinięte gołąbki. Wywarem z kapusty zalać gołąbki do ¾ wysokości i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 30-45 minut.
4.W czasie gotowania gołąbków przygotować sos: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i zalać pozostałym wywarem z kapusty (ew. wodą). Dodać kostkę rosołową, przecier pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 8 min. Przyprawić solą i pieprzem. Gotowe gołąbki podawać polane sosem. Smacznego.
Komentarze